Yurt Dışı İcraatları

Ak Parti'nin Yurt Dışı İcraatları

AK Parti olarak dış politikanın öncelikli muhatabının kendi insanımız olduğu bilinci ile hareket
ettik. Bu minvalde anavatanda ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını
kolaylaştırmak için çabaladık; çabalamaya da devam edeceğiz.
Bu kapsamda;
2002 yılı itibariyle Devletimiz yurt dışı vatandaşına hak ettiği hizmeti götürmenin yeni
imkanlarını yaratmıştır.

01.

Dışişleri Bakanlığımızın 2002 yılında 169 olan dış temsilcilik sayısını giderek artırmış ve bugün 257’ye çıkarmıştır. Konsolosluklarımızda vatandaşın başvurabileceği ve temin edilen hizmet sayısı da yükseltilerek 70’in üzerine ulaşmış ve işlem prosedürleri basitleştirilmiştir.

02.

Avrupalı Türklerin Almanya’da, Fransa’da Hollanda’da vb. ülkelerde doğup büyümüş, bu ülkelerde büyüyüp sosyal yapıyı yakından tanımış din görevlilerine ihtiyacından hareketle, 2006 yılında Uluslararası İlahiyat Programı (UIP) açılmıştır. Bu programdan mezun olan yüzlerce genç, Avrupa’nın birçok Türk camisinde görev yapmakta, dinimizi sahip oldukları birikim ve dil bilgisi ile gereken ortamlarda temsil etmekte, bilhassa oralarda doğup büyüyen gençlerimize rol model olmaktadır.

03.

2010 yılında Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) kurulmuştur. Gençlerimize ve toplumun geneline yönelik eğitim ve kültür projeleri yürütmüştür.

04.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle 2014 itibariyle yurt dışında oy kullanma imkânı oluşturulmuştur.

05.

Vatandaşlarımızın yoğun olduğu yerlerdeki Aile Ataşelikleri görevlendirilmeye başlanmıştır.

06.

Yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın yarı zamanlı çalışabilmelerini sağladık.

07.

Yurt dışındaki gençlerimize askerlik hususunda kolaylıklar sağlamıştır. Bu kapsamda önceleri yurt dışında ikamet edenlerin dövizle askerlik yapmalarının şartı olan 3 yıl çalışma zorunluluğu iptal edilmiştir. Aynı doğrultuda, öncesinde 38 olan yaş sınırı ve dövizle askerlikteki 21 gün temel eğitim kuralı kaldırılmıştır.

08.

2012 yılında mavi kartlıların hukuki statüsünün yükseltilmesine yönelik yasal düzenleme yaptık:

a) Örneğin Mavi Kartlılar için ayrı bir nüfus kütüğü oluşturulmuş, bankalarda kimlik olarak sayılmış, Mavi kartlıların çocuklarını doğumdan itibaren Türk vatandaşı olarak yazdırma imkânı verilmiş, ebeveyni Türk vatandaşlığından çıkan çocukların da otomatik olarak vatandaşlıktan çıkarımı uygulamasına son verilmiştir.

b) Ayrıca Mavi Kartlılara Türkiye içi istihdamlarının önünü açacak yenilikler getirilmiş, birçok mesleği yapabilme imkânı verilmiştir..

c) Buna göre eskiden devlet personeli olabilmenin şartı olan KPSS ve ALES gibi sınavlara yabancı ülke vatandaşlıkları nedeniyle yurt dışı gençlerimiz giremezlerken, artık bu sınavlar Mavi Kartlılar için sıradan hale gelmiştir.

d) Aynı şekilde devletimize bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olma imkânı sağlanmıştır. Bunun sonucu olarak Mavi Kartlı yurt dışından birçok yeni bilim insanı Türkiye’ye yerleşmiş ve üniversitelerde sözleşmeli öğretim görevlisi statüsünde çalışma imkanına kavuşmuştur.

e) Bireysel Emeklilik Sisteminde Mavi kartlılar T.C. vatandaşları ile eşit statüye getirilmiş, %30 devlet katkısı sunulmuştur.

f) KOSGEB- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığımızın verdiği fonlamalardan Mavi Kartlılar da yararlanabilir mevzuatı çalışılmış ve uygulamaya alınmıştır.

g) Mavi kartlılara dövizle bireysel emeklilik imkânı getirdik.

h) Mavi Kart sahiplerinin Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sisteminde yer almaları hâlinde Türk vatandaşları gibi devlet katkısından faydalanabilmelerini sağladık.

i) Mavi kartlıların çocuklarının Türkiye’de ikamet şartı aranmadan doğumdan itibaren Türk vatandaşlığına kaydedilebilmesine imkân tanıdık.

09.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Avrupalı Türklerin her yaz geçtikleri sıla yolu tabir edilen güzergahta selametle yolculuklarını temin etmek maksadıyla Macaristan ve Sırbistan sınırlarında 12 ay boyunca Türk polisi görevlendirmiştir.

10.

Ticaret Bakanlığımızın mevzuat çalışması sonucu, yurt dışından getirilen araçların Türkiye’de kalma yasal hakkı 2 yıla çıkarılmıştır. (Ticari araçlarda 90 güne çıkmıştır.) (2020)

11.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın Karayolları Genel Müdürlüğünce düzenlenen yönetmelikle, T.C. vatandaşı veya Mavi Kartlı insanımızın yaşadığı ülkede edindiği ehliyeti Türkiye’de kullanma süresi 1 yıldan 2 yıla uzatılmıştır. (2020)

12.

Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu altında sürütülen çalışmalar sonucu, yurt dışından getirilen telefonların harçsız kullanım süresi 1 aydan 4 aya yükseltilmiştir. (2022)

13.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT, yurt dışında yaşayan Türk toplumuna uygun içeriklerle yeni TV kanalı TRT Türk’ü hayata geçirmiştir. TRT Deutsch kurulmuş ve yapılandırılmış, sosyal medyanın gücünü kullanarak gençlerimiz ve yurt dışı vatandaşlarımızın en önemli haber alma kaynaklarından biri haline getirilmiştir. TRT Türk kanalını tamamen yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik hizmet verecek şekilde yapılandırdık.

14.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığımın Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca, yurt dışında yaşayan Türkler için özel konut projeleri başlatmıştır. (2022)

15.

Sağlık Bakanlığımız, dünyada sağlık sistemlerinin çöktüğü, ülke yönetimlerinin zafiyete uğradığı pandemi döneminde, Avrupa ülkeleri henüz kendi topraklarındaki vatandaşlarına yetişmekte zorlanırken Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yüzlerce vatandaşımızı ambulans helikopterlerle yurdumuza taşımış ve tedavilerini üstlenmiştir.

16.

2010 yılında bütün görev ve çalışma odağı yurt dışındaki vatandaşlarımız olan Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı kurduk. Burada doğrudan yurt dışında doğmuş ve büyümüş gençleri istihdam ettik.

17.

TBMM bünyesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu kurarak yurt dışındaki vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerinin TBMM’ye daha güçlü bir şekilde taşınmasını ve temsilini sağladık.

18.

Türk Hava Yolları’nın 2002 yılında 78 olan uçuş noktasını yurt dışındaki vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı şehirleri de dikkate alarak 2022 yılında 331’e çıkarttık.

19.

2014 itibarıyla yurt dışındaki vatandaşlarımıza Türkiye’deki seçimler için bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkı getirdik. 60 ülkede 123 noktada oy kullanılmasına imkân sağlarken oy kullanılan gümrük kapısı sayısını 25’ten 34’e çıkarttık.

20.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki kamu hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması ve kurumlar arasında hizmetlerin iyileştirilmesi hususunda koordinasyon sağlanması için bir “Yurt dışı Vatandaşlar Koordinasyon Kurulu” tesis ettik.

21.

E-Devlet uygulamasını yurt dışındaki vatandaşlarımızın kullanımına açtık. E-Devlet üzerinden 893 kurumun sunduğu 6.733 resmi işlemin dış temsilciliklere ya da diğer kurumlara gitmeden doğrudan yapılmasına imkân sağladık.

22.

2010’da e-pasaport uygulamasını başlattık.

23.

Yurt dışından getirilen bireysel araçların geçici ithalat kapsamında Türkiye’de kalma süresini 2 yıla çıkarttık.

24.

Yurt dışından getirilen ticari araçların Türkiye’de kalma süresini 30 günden 90 güne çıkarttık.

25.

Yabancı ülkelerden alınan ehliyetlerin Türkiye’de kullanım süresini bir yıldan iki yıla çıkarttık. Aynı hakkı mavi kartlılar için de tanıdık.

26.

Yurt dışından getirilen mobil cihazları Türkiye’de harç ödemeden kayıtsız kullanabilme süresini 60 günden 120 güne çıkarttık.

27.

Türk vatandaşlığından çıkan anne-babanın çocuklarının da re’sen vatandaşlıktan çıkma zorunluluğunu kaldırdık.

28.

Kamu hizmetleri için adres değişikliği zorunluluğunu kaldırdık.

29.

Yeni nesil çipli pasaport (e-pasaport) uygulamasını başlattık.

30.

Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarına yurt içinde konut alımında KDV İstisnası sağladık.

31.

Yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın yabancı sermaye kanunu kapsamında sağlanan haklardan yararlanabilmesini sağladık.

32.

Yurt dışındaki vatandaşlarımıza dövizle bireysel emeklilik imkânı getirdik.

33.

Yurt dışı borçlanması yoluyla emeklilikte prim ödemelerinin kur karşılığı döviz olarak yapılmasına imkân sağladık.

34.

YUVAM hesabı ile yurt dışındaki vatandaşlarımızın ve şirketlerinin tasarruflarını ülkemizde değerlendirmesine imkân tanıdık.

35.

Ambulans uçak hizmetini yurt dışındaki vatandaşlarımızın da hizmetine sunduk.

36.

2020 yılında Covid-19 salgınının başlamasıyla birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştirdik. 142 ülkeden 100 bini aşkın vatandaşımızı yurda getirdik.

37.

Dövizle askerlikte yurt dışındaki vatandaşlarımız için Türkiye’de 21 günlük temel eğitim alma zorunluluğunu kaldırdık.

38.

Çoklu vatandaşlık hakkına sahip olanlar ile yurt dışında doğup, süresiz ikamet iznine sahip olan gençlerimiz için 3 yıl çalışma şartı aranmaksızın dövizle askerlik imkânı sağladık.

39.

Yurt dışındaki dış temsilcilik ve konsolosluk binalarının vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde yenilenmesi ve işlem kapasitesinin artırılmasını sağladık.

40.

Vatandaşlarımıza sunulan konsolosluk işlemlerinin kapsamını genişlettik ve hızını artırdık. Bugün dış temsilciliklerimizde nüfus, askerlik, sürücü belgesi, noterlik ve adli işlemler dahil 74 türde konsolosluk hizmeti sunulmaktadır. Bu hizmetlere yönelik olarak Konsolosluk.Net altyapısı üzerinden yıllık ortalama 2 milyon işlem gerçekleştirilmektedir.

41.

2016’da yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın pasaport başvurularında harç bedelleri yarıya düşürdük.

42.

2019’da konsolosluk harçlarının ödenmesinde “sanal pos” uygulamasını hizmete soktuk. Çevrimiçi randevu imkânı sağladık.

43.

Çeşitli nedenlerle bulundukları yerlerden temsilciliklerimize ulaşamayan vatandaşlarımız için Gezici Konsolosluk hizmeti başlattık.

44.

2007’de Konsolosluk Çağrı Merkezi’ni kurduk. O günden bu yana yaklaşık 8 milyon çağrıya yanıt verilmiştir. Anılan Merkez, hizmetlerini 7/24 esasına göre ve Türkçe’nin yanı sıra 8 ayrı dilde sürdürmektedir.

45.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın anadil eğitimi ve din alanında hizmet alabilmeleri için her yıl öğretmen, okutman ve din adamı görevlendirmeye devam ettik.

46.

Vatandaşlarımızın seyahat imkanlarını genişlettik. 2002’de umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın vizesiz giriş yapabildiği ülke sayısını 42’den 75’e yükselttik.

47.

EYT, Yurt dışını da kapsayacak şekilde düzenlendi.

48.

Yurt dışında yaşayan engelliler Türkiye’deki tüm engelli haklarından yararlandırılacak. Bunun yasal düzenlemesi yapıldı.

49.

Geri beyin göçü kapsamında binlerce yetişmiş gencimizi Türkiye’mizin hızla gelişen sanayi ve ekonomisine kazandırdık, bundan sonra da onlar için büyük istihdam imkânları sunulacaktır.

50.

Anadil eğitiminin yaygın olarak verilmesi ve kültürel kimliklerin korunması için yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini artırarak destekledik. Yurt dışındaki çocuklarımızın anadilimiz Türkçeyi öğrenmeleri için proje ve desteklerimizi çeşitlendirdik.

51.

Yurt dışında İslami İlimler alanında yetişmiş gençlerimizin istihdamının önünü açtık.

52.

YTB, Türk STK’ları ve bireysel başvurular için destek programları ilan etmekte, kabul alan projeler üzerinden sağlık, aile, gençlik, bağımlılıkla mücadele gibi birçok önemli alanda faaliyet yapılmasına imkân tanımaktadır.

53.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın Türkiye’deki vatandaşlarımıza sunduğu doğum ve çeyiz yardımı, yurt dışında yaşayanların da istifade edeceği şekilde ikametgâh sınırlaması olmadan hayata geçirilmiştir.

54.

Acil durumlarda vatandaşımızın yanında olmaya yönelik başka adımlar da attık. Dış Temsilciliklerimizde “Nöbetçi/Acil Durum Telefonu” uygulaması 7/24 esasına göre yürütülmektedir. “Konsolosluk.gov.tr” üzerinden sunulan “Canlı Destek” uygulamasına ek olarak anlık mesaj uygulamalarını hizmete aldık. 2022’de yapay zekâ temelli “Hızır” adlı ChatBot uygulamasını kullanıma açtık.

55.

Vatandaşlarımıza yönelik ırkçılık, yabancı ve İslam düşmanlığına yönelik saldırıları, 2012 yılından bu yana bir elektronik veri tabanında kayıt altına aldık. Söz konusu elektronik veri tabanını, 2021 yılında vatandaşlarımızın doğrudan bildirimde bulanabilecekleri şekilde güncelledik.

56.

Libya, Yemen, Afganistan ve Kazakistan gibi kriz bölgelerinden 20 bine yakın vatandaşımız ile üçüncü ülke vatandaşının tahliyesini başarıyla gerçekleştirdik. Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla vatandaş, soydaş, Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülke vatandaşı 18 binden fazla kişiyi tahliye ettik.

Sizi Sandığa, Türkiye’yi Geleceğe Taşıyoruz

Güçlü Türkiye’yi el ele birlikte büyütelim.

Ak Parti'ye Gönül Verin!

veya